Virusul HPV

Scris de Alina, Thursday, 1 October 2009

virusul hpvHPV este prescurtarea pentru Human Papillomavirus, un virus care se transmite foarte uşor, mai ales prin contact intim, însă uneori este suficient şi un simplu contact cu zona genitală.

Unele tulpini ale virusului HPV cauzează cancerul de col uterin, atât la femei tinere, cât şi femei în vârstă. Prezervativul nu asigură protecţie totală, şi de multe ori viaţa intima începe înaintea folosirii acestuia.

O statistică făcută de medici spune cam aşa:  80% din femei vor ajunge să se infecteze cu HPV de-a lungul vieţii, iar jumătate dintre ele ar putea fi infectate cu tulpini ce produc cancer de col uterin.

Femeile au un risc mai crescut de infecţie cu HPV faţă de bărbaţi, şi, netratand această infecţie, o vor transmite mai departe atât ele, cât şi partenerii lor.

Cea mai eficientă metodă de luptă împotriva acestui virus este examenul citologic regulat, un simplu test Babeş Papanicolau putând să depisteze precoce leziunile precanceroase ce pot evolua în cancer de col uterin.

Prevenirea cancerului de col uterin se face prin vaccinare, astfel asigurându-se o protecţie de minim 7 ani împotriva acestui tip de cancer. Dacă în plus, se fac testele Babeş-Papanicolau periodic, se asigură o protecţie cumulată de 94% împotriva virusului HPV, în cazul femeilor care nu au fost deja infectate.

Studiile au arătat că la fetele din grupa de vârstă 10-15 ani, răspunsul imun al organismului la vaccinarea anti-HPV, măsurat prin nivel de anticorpi specifici anti-HPV are o eficienţă de 2 ori mai ridicată decât la cele de 16-25 de ani.

Pentru a preveni apariţia infecţiilor cu acest virus, multe state din toată lumea au introdus vaccinul anti-HPV în programul de vaccinare de rutină a fetiţelor, menit să le protejeze încă înainte de primele contacte intime.

Vaccinurile HPV nu conţin material infecţios, deci nu pot produce infecţia şi nici apariţia ulterioară a cancerului de col uterin. De asemenea, este important de subliniat că nu determină începerea precoce a vieţii intimeşi nu produc sterilitate.

Contraindicaţiile absolute ale vaccinurilor HPV se referă doar la hipersensibilitatea dovedită faţă de una dintre componentele vaccinale, precum şi la bolile febrile grave.

www.informarehpv.ro

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , ,