Perioada fertila la femei

Scris de Alina, Friday, 9 October 2009

perioada fertila la femeiPerioada fertilă la femei este un subiect delicat ce se regăseşte mai des în rândul doamnelor şi domnişoarelor ce vor să conceapă un copil.

În această perioadă există probabilitatea cea mai mare ca ovulul să fie fecundat, iar femeia să rămână însărcinată.

Perioada fertilă la femei se află în strânsă legătură cu ciclul menstrual al acestora, femeile care au un ciclu regulat fiind avantajate deoarece în cazul lor se poate determină cu o mai mare precizie zilele fertile.

Să recapitulăm mai întâi câteva etape mai importante ale ciclului menstrual al unei femei, care durează între 23 şi 35 de zile, de cele mai multe ori având 28 de zile:

-ziua 1: prima zi în care apare sângerarea (menstruaţia).

-ziua a 7-a: ovulul se maturează şi se pregăteşte să fie fertilizat.

-zilele 7-11: modificarea mucoasei uterine, care se pregăteşte pentru a “găzdui” un posibil ovul fecundat.

-cu 14 zile înainte de următoarea mestruatie, un ovul este eliberat din ovar şi circulă prin trompele falopiene până în uter.

Ovulul “trăieşte” între 12 şi 24 de ore, iar spermatozoidul în jur de 72 de ore. Dacă ovulul viabil este fecundat de un spermatozoid, rezultatul va fi “găzduit” de către mucoasa uterină gata pregătită, însemnând prezenţa unei sarcini.

Specialiştii în ginecologie şi planning familial afirmă că femeia atinge apogeul din punct de vedere al fertilităţii cu 14 zile înainte de următoarea menstruaţie planificată.

Deci, presupunând că fiecare femeie îşi cunoaşte corpul şi îşi monitorizează procesele fiziologice pe o perioadă îndelungată, ea poate face o predicţie cu privire la ziua în care va avea următoarea menstruaţie. Scăzând 14 zile din această dată, va afla data ovulaţiei, aceasta reprezentând ziua în care există şansele cele mai mari că ovulul să fie fecundat.

Bineînţeles, aceea nu este singura zi  în care o femeie poate concepe un copil. Perioada fertilă la femei începe cu 4-5 zile înainte de ovulaţie, şi durează 1-2 zile după.

Mai există şi alte metode de a determina perioada fertilă la femei, cum ar fi cea a “temperaturii bazale“: măsurând temperatura corpului la trezire, în ziua (zilele din jurul momentului) ovulaţiei se va înregistra o creştere a temperaturii cu 0.2-0.5 grade celsius. De asemenea, metoda Billings se bazează pe analiza mucusului cervical, astfel determinandu-se zilele fertile.

Odată ce aveţi aceste informaţii, puteţi “purcede la treabă”. Mult succes!

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,