De curand, citind pe un forum despre metodele de epilat folosite de femeile contemporane, am vazut 3 vorbe aruncate intr-un colt si nebagate in seama: “epilare cu zahar“. Asa ca am decis sa ma documentez, si dupa ce am aflat suficiente lucruri despre aceasta metoda de epilare, am incercat-o chiar in aceeasi zi in care am aflat despre ea.
Epilarea cu zahar a fost regasita in hieroglifele de pe piramidele Egiptului Antic (i se mai spune si epilare persiana), si a fost practicata si in Grecia Antica.
Ce este epilarea cu zahar? Este o metoda de epilare prin smulgerea firului de par, asemanatoare cu epilarea cu ceara, dar mai putin dureroasa. De-a lungul timpului, au fost inventate multe retete pentru acest “sirop” cu care se realizeaza epilarea. Acesta contine zahar, apa si zeama de lamaie, care sunt fierte pana ajung la consistenta mierii.
Cum functioneaza epilarea cu zahar? In primul rand, pielea trebuie sa fie curata si fara reziduuri de la antiperspirant sau alte cosmetice. Se aplica putina pudra de talc, pentru a absoarbe uleiurile din piele, dar si pentru a face ca siropul de zahar sa adere cat mai putin la piele, si astfel epilarea mai putin dureroasa. Se ia putin sirop cu o spatula de lemn, se intinde in strat subtire pe zona in cauza, apoi se aplica peste zahar o banda de material textil, din bumbac. Se recomanda jeans-ul, sau daca nu aveti, puteti rupe fasii dintr-un cearceaf vechi. Parul trebuie sa fie scurt (4-6 mm). Apoi, printr-o miscare ferma, se trage materialul de pe piele in sensul cresterii firelor de par.
Care sunt avantajele epilarii cu zahar fata de epilarea cu ceara?
– zaharul este 100% natural, nu contine rasini sau chimicale, nu poate fi refolosit. Zaharul este un hipoalergenic, si nu dauneaza tesutului fin al epidermei.
– fasia de zahar se trage in sensul cresterii firelor de par si nu invers, cum este cazul epilarii cu ceara. Asta inseamna cu pana la 30% mai putine fire de par crescute sub piele.
– zaharul nu adera la piele asa cum o face ceara, insemnand ca in afara de celulele moarte, pe fasia de zahar nu se vor lipi si celule vii ale pielii, asa cum se intampla cu ceara; pielea nu se mai irita si nu se inroseste.
– zaharul se aplica la temperatura corpului, nu fierbinte. Adica nu vor mai exista arsuri sau urme pe piele.
– in zahar, bacteriile nu pot supravietui. In ceara da.
– zaharul se curata cu apa calduta, ceara necesita diversi solventi pentru a putea fi indepartata
– siropul de zahar poate fi preparat acasa, cu ingrediente la indemana oricui
Reteta pentru epilarea cu zahar. Aceasta este reteta pe care am folosit-o eu personal, puteti sa incercati si altele, se gasesc pe internet.
- 2 pahare zahar
- 1/4 pahar zeama de lamaie strecurata
- 1/4 pahar apa
Acestea se pun la fiert, amestecand incontinuu pana la topirea zaharului, si apoi din cand in cand, verificand culoarea. Amestecul trebuie sa fiarba la foc mic-mediu pana cand are o culoare auriu-roscata. Nu trebuie sa se arda. Chiar daca vi se pare prea diluat, sa stiti ca atunci cand se raceste, se intareste mai mult. Apoi, siropul trebuie lasat sa se raceasca, pana cand ajunge la temperatura corpului. Abia atunci il puteti folosi. Siropul poate fi reincalzit, daca se intareste prea tare atunci cand se raceste. Dupa epilare, nu stati la soare in primele 24 h, aplicati o crema hidratanta,
Video – cum se prepara siropul pentru epilarea cu zahar:
Video – tutorial epilare cu zahar:
Eu nu stiu de ce aceasta metoda nu este mai raspandita, mai ales ca este mai putin intruziva decat epilarea cu ceara, mai putin dureroasa, iar parul trebuie epilat abia peste 3-6 saptamani.
Voi ati incerca-o?
Va urez succes la epilat fara durere!
Tag-uri: avantaje epilare cu zahar, depilare cu zahar, epilare, epilare acasa, epilare cu zahar, epilat, epilat cu zahar, epilat fara durere, reteta, sugaring, tutorial