Reteta clatite

Scris de Alina, Wednesday, 30 September 2009

reteta clatiteAm decis să “divulg” această reţetă de clătite, deoarece mi se par atât de apetisante, încât cred că lumea ar fi un loc mai fericit dacă s-ar bucura şi alţii de acest desert delicios.

Pentru a prepara clătitele am nevoie de:

-unelte: tigaie (preferabil de teflon, pentru că nu se lipeşte), spatulă, tel, lingură de lemn

-ingrediente:

  • 2 căni faină
  • 3 linguri de zahăr
  • 1 linguriţă de sare
  • 2 linguriţe praf de copt
  • 3 linguri unt topit (se poate topi la cuptorul cu microunde)
  • 1 cană lapte
  • 2 ouă întregi

Acum, combin ingredientele uscate (făina, zahărul, sarea, praful de copt) pe o hârtie care mă ajută să le vărs într-o sită, pe care o cern într-un castron mai mare.

Separat, combin ingredientele “umede” (laptele, untul, 2 gălbenuşuri şi 1 albuş), şi le amestec cu telul într-un castron până când obţin un lichid omogen.

Torn ingredientele umede peste cele uscate, şi amestec cu telul, fără teamă de cocoloaşe, căci acestea se vor dizolva. Am grijă să nu amestec prea mult, căci clătitele nu vor mai fi pufoase, ci tari.

Bat separat albuşul rămas până se transformă într-o spumă destul de tare, şi îl adaug la restul de aluat, mestecând ca şi când aş tăia cu cuţitul straturi orizontale.

Apoi torn cu o ceşcuţă aluat în tigaia încălzită (sau plită, la 350 grade C), nefiind nevoie de ulei. Pe măsură ce aluatul se coace, la suprafaţă încep să se fromeze bule care se sparg, datorită prafului de copt.

Pot adăuga şi fructe (căpşuni, afine, coacăze, banane) înainte să întorc clătita pe partea cealaltă, pentru ca aluatul să le înglobeze şi să se caramelizeze împreună.

Când capătă o culoare maronie, iau clătitele cu o spatulă şi le aşez pe un prosop, una lângă cealaltă. Nu le pun una peste cealaltă, pentru că din cauza aburului, se vor înmuia.

Pentru a păstra clătitele calde până când sunt toate gata, bag o tavă cu prosop peste ea şi clătitele peste prosop în cuptorul puţin încălzit.

Clătitele se servesc cu dulceaţă, sirop sau ciocolată deasupra.

Sper că v-am făcut poftă şi vouă cu aceasta rețetă de clătite… şi să îmi spuneţi cum au ieşit!

Tag-uri: , , , , , , , , , , ,