Sunt ouale bune pentru colesterol?

Scris de Alina, Friday, 6 November 2009

ou, colesterolOuale sunt bogate in colesterol, iar medicii ne sfatuiesc sa evitam alimentele cu continut ridicat de colesterol. Cu toate acestea, nu se stie exact in ce masura colesterolul din alimentele pe care le consumam contribuie la cresterea colesterolului din sange. Multi oameni de stiinta au cazut de acord ca grasimile “trans” si cele saturate au un impact mai mare decat colesterolul din alimentatie.

Cei de la American Heart Association (Asociatia Americana a Inimii) au recunoscut ca in cazul in care colesterolul din alimentatie este limitat, este posibila introducerea in dieta zilnica a unui ou.

Vreti cifre?

Un ou mare contine aproximativ 200 miligrame de colesterol, care sunt regasite in totalitate in galbenus. In cazul unei persoane sanatoase, recomandarea este sa se limiteze colesterolul din alimentatie la 300 mg pe zi. Daca ai o boala cardiovasculara sau nivelul colesterolului ridicat, atunci nu trebuie sa introduci in organism mai mult de 200 mg de colesterol pe zi. Deci, daca ai mancat un ou, atunci sfatul este sa eviti in ziua respectiva alte surse de colesterol.

Daca iti plac ouale, insa vrei sa ocolesti colesterolul, foloseste albusul. De asemenea exista si substituenti pentru oua, ce contin albus de ou. Daca vrei sa reduci colesterolul dintr-o reteta ce contine oua, atunci foloseste in loc de un ou intreg, 2 albusuri, sau un sfert de praf de ou fara colesterol.

Pofta buna!

Tag-uri: , , , , , , ,