Recent am asistat la o discutie despre medicina estetica, cu dl. doctor Cristian Lamba, un om care are in spate 11 ani de activitate in domeniul medical privat.
Acesta a povestit despre riduri, si procedurile de eliminare a acestora fara a recurge la bisturiu.
Ridurile sunt primul semn ca timpul nu trece fara sa ia cu el cate ceva din frumusetea noastra. Daca ne dorim sa avem un ten de invidiat si dupa o anumita varsta, trebuie sa tinem cont de cateva sfaturi, si sa incepem ingrijirea inca de la cele mai mici semne de imbatranire.
Femeile in general asculta sfaturile medicului, cosmeticianului, sau in cel mai rau caz apleaca urechea si la “radio sant”, lucru deloc recomandat.
Asadar, am fost informata ca acasa se pot realiza numai procedurile de intretinere a tenului. Cremele recomandate in reviste si reclame au efect cel mult de intretinere a aspectului tanar al pielii, si mai putin de corectie a ridurilor deoarece nu patrund suficient in profunzimea dermului.
La clinici specializate se poate obtine corectia ridurilor, recomandarea fiind ca aceasta “interventie” sa se faca la aparitia primelor semne, deoarece este mai usor de tratat si de intretinut decat daca se ajunge la riduri profunde. Acest tratament se face prin metode non-invazive, sau minim-invazive: umplerea ridurilor cu colagen, silicon, sau acid hialuronic.
Acidul hialuronic este cel mai recomandat pentru acest fel de interventii, deoarece acesta se gaseste in mod natural in organismul uman. De asemenea, in cazul acidului hialuronic exista si cele mai putine efecte negative: in timp este absorbit de catre organism, iar tesuturile isi revin la forma initiala, recorectia putand fi facuta de cate ori se doreste, si cu cantitati variabile.
Pentru ridurile fine, abia aparute, dl. doctor recomanda: evitarea fumului de tigara, a aburilor fierbinti, a condimentelor (toti acesti factori favorizeaza imbatranirea prematura a tenului), si mezoterapie de intretinere o data la cateva luni. Mezoterapia are ca principiu aplicarea de substante biologic active (cockatil din acid hialuronic + vitamine + aminoacizi) prin microinfiltratii superficiale direct in zonele dermice tinta.
Pentru ridurile adanci, corectia se face astfel: intai se injecteaza un material de umplere (cea mai buna substanta fiind la momentul actual combinatia de acid hialuronic + retilen) iar apoi se realizeaza intretinerea, prin astfel de sedinte repetate, insa cu o cantitate mult mai mica de substanta, deoarece efectul acesteia se insumeaza si distanta dintre sedinte se mareste.
Aceasta metoda de injectare de acid hialuronic este nedureroasa, deoarece inainte se aplica o crema anestezica, pentru a reduce durerea. Interventia dureaza intre 10-30 minute, inainte de aceasta se face testarea pentru a verifica daca exista reactii alergice la substantele folosite. De asemenea, are loc o discutie cu doctorul, deoarece persoanele care sufera de diabet, probleme de coagulare, trebuie sa intrerupa cu cateva zile inainte tratamentul, pentru a nu exista interactiuni intre substante. Dupa ce interventia asupra fetei a avut loc, se recomanda evitarea unei mimici exagerate, pentru a nu accentua ridurile si pentru a lasa substanta sa se distribuie in mod egal. De asemenea, pentru 48 de ore trebuie evitate sauna, aburul sau bauturile fierbinti, pentru ca substanta de umplere sa poata migra cum trebuie intre tesuturi.
Avantajele acestui tip de corectare a ridurilor sunt multiple: nu se realizeaza operatii, anestezie, nu exista cicatrici, ci doar o roseata care dispare in aproximativ 30 de minute; se poate folosi machiaj imediat dupa acest tratament. Persoanele carora le este frica de ace li se recomanda sa vina atunci cand sunt pregatite, pentru a usura munca doctorului si pentru a nu exista efecte negative, de ambele parti.
Cat de des facem acest tratament? Pentru corectie, se recomanda la inceput mai des, pentru a elimina ridurile profunde, urmand revenirea in interval de o saptamana pana la o luna. Pentru intretinere, distanta dintre sedinte poate varia in functie de dorintele si necesitatile fiecareia, dar in majoritatea cazurilor, femeile au apelat inainte de un eveniment important, pentru a arata in forma maxima.
Spre deosebire de acest tratament, mai exista si cel cu lumina intens pulsata (care stimuleaza producerea de colagen), si Botox-ul. Toxina botulinica este folosita pentru a produce mici paralizii ale unor muschi care determina aparitia ridurilor.
In concluzie, dl. doctor m-a lamurit si cu privire la factorii ce cauzeaza riduri si imbatranirea pielii, pentru a-i evita (pe cat se poate): schimbarile climatice, vantul, fumatul, cafeaua, lichidele fierbinti pe care le bem, fardurile, si desigur factorul ereditar, asupra caruia nu se poate interveni.
Tag-uri: acid hialuronic, anestezie, botox, cabinet, colagen, corectie, cosmetica, creme, derm, doctor, estetica, evita, expresie, fata, imbatranire, injectie, intinerire, intretinere, lumina intens lupsata, machiaj, medicina, mezoterapie, non-invaziv, retilen, riduri, sedinte, silicon, ten, toxina botulinica, varsta, vitamine